De där turisterna, de där sörlänningarna ;) 8


Jag är för evigt tacksam att jag slipper jobba såna här dagar, eller okej då, att jag slipper jobba när det är vinter, äckliga lilla årstid som dominerar det här stället jag valt att bosätta mig på. Men det är ju så otroligt vackert ändå och det är fantastiskt att kunna vara ute och köra bil och njuta av dehär dagarna när solen är framme och himlen är alldeles blå. Så jag är kluven, nåt jävulskt kluven.
.
Jag minns ifjol då dörrarna på taxin frös fast för att det var så kallt så skolungarna fick hoppa in genom skuffen på mornarna och klättra över sätena och även kunderna fick klättra bäst de kunde för att komma in i bilen när de prompt skulle till skidbackarna i -30 graders kyla(!) ? Varför man vill utsätta sig för något dylikt övergår mitt förstånd och att dessutom svischa nerför ett berg och bli ännu kallare på kuppen. Jag minns speciellt en körning jag hade, det var en mamma och två döttrar i mellantadieålder(?), jag hämtade dem vid Top Sport där de hade hyrt utrustning och körde dem till liften. Inte alls många minuter senare fick jag åka och hämta samma människor och köra ner dem till Top Sport igen… Det visade sig att människorna inte hade tagit med sig några underställ! De hade enbart JEANS under skidkläderna!? När det är över 30 grader kallt! ”Vi trodde inte det skulle behövas”… okej… *försöka gömma de oerhört överraskade tefatsögonen genom att låtsas se något ytterst intressant genom sidorutan och låta förstående på rösten* Så de fick helt sonika ta en taxi igen för att åka och köpa underställ till hela familjen för att sedan återvända till skidbacken. Ah well…
.
Bilar fryser till is och vägrar starta eller helt sonika stannar i farten och bromsar fryser . Och framförallt gillar jag att jag slipper vara ute och frysa när jag inte vill, jag som är den frysigaste av alla frysiga och gärna sitter inlindad i landstingets filtar, gärna i dubbla lager, skorna nerstuckna bakom elementet och fötterna på detsamma i fikarummet för att inte frystorkas totalt. Dessutom blir det ALDRIG nog varmt i en minibuss oavsett om AC:n står på bastuvärme. Men av nån anledning så äcklas jag inte i lika stor mån av vintern längre, kan vara Linnéas förtjänst trots att hon inte kan vara ute och göra nåt konstruktivt med den sin första vinter, men ändå. Kan också vara, som sagt, att jag inte behöver ut och frysa om jag inte vill. Det kanske är ett helt annat ljud i mjölkkoskällan nästa vinter, det förtäljer inte historien ännu, vi väntar med spänning på den uppdateringen. Men nu ser jag fram emot nästa vinter då vi kan vara ute och åka pulka och kälke och bygga snölyktor. Fast jag ser fram emot sommaren mer. Men jag har blivit mycket mycket mindre frysig sen Linnéa kom, om det är pga amningen eller om det är ett permanent läge återstår att se även det. Annars är det klimakteriet.
.

Jävvlar det är kallt nu, som sagt. Den var -35 igår morse! Och idag ligger den på -30, men det är ju så fint! Och faktiskt riktigt skönt på nåt sätt att vara ute, uppfriskande. En stund i alla fall. Jag läste förresten att det där med att sörlänningar har det kallare än oss här uppe när det är -10 är inget annat än en myt, det beror helt enkelt på att de är fryslortar och inte vana vid att det blir kallt. Punkt.

wp-1452335067941.jpg

wp-1452335064151.jpg

Fick hem en morgonrock igår som var sååå mjuk och Musse Piggig och rosa såklart = perfektion. Åh så go den var! Önskar att den funnits i min storlek för då hade jag bott i den tills i juni, minst. Vi beställde några till pyjamasar med fötter på samtidigt, man kan aldrig få nog av pyjamasar. VÄRLDENS SÖTASTE UNGE!!!! Finns massa fina och framförallt billiga kläder HÄR! (Nä det var tydligen HÄRIFRÅN )

wp-1452263806157.jpg wp-1452263817796.jpg wp-1452263824177.jpg wp-1452263828181.jpg

SÅ jäkla nöjd att jag lyckades få henne att somna i sin egen säng, utan problem igår förmiddag och att hon sov en hel timme! Så jag var tvungen att ta en massa egobilder eftersom jag inte vågade resa mig ur sängen utifall jag skulle väcka henne. Nära nog världsrekord. Nyvakna, mysiga och no makeupade på första bilden förstås. På de två andra har inte Linnéa hunnit sminka sig än, eftersom hon somnade.

wp-1452263787742.jpg wp-1452263793502.jpg wp-1452263799799.jpg

Lille Sej ser på barnprogram. Och två ytterst sura jävlar som tycker det är förjävla kallt ute, Tilt ligger i fåtöljen bakom. Stina ligger på hyllan i klädskrubben mest hela dagarna, förutom när hon blir sugen på karameller.

wp-1452266938492.jpg wp-1452263780607.jpg

Dålig bild på hur Lille Sej såg ut när hon varit ute imorse med frost i skägget. Och den stora lillsiten som utvecklas med stormsteg och gör nåt nytt varje dag!

wp-1452335114575.jpg wp-1452266932803.jpg


Leave a comment

E-postadressen publiceras inte.

8 thoughts on “De där turisterna, de där sörlänningarna ;)

 • Sanna

  Näää nu tycker jag du är väääldigt nedlåtande mot oss sörlänningar! ;D;D;D xD Bara andra sörlänningar får snacka skit om sörlänningar! ;D
  Och som sörlänning måste jag nog hålla med… Dom är dumma i huvudet hela bunten. Men dom beter sig minsann inte sådär hemma!

  Alltså, det där med kylan. Jag var själv snabb att hacka på alla mina släktingar som, varje gång jag klagar när det är typ 35 minus här, säger att ”Aaah, men 40 minus hos er är ju som 10 miiiinus hääääär”. (Vilket till och med en ekorre kan räkna ut med svansen att det inte stämmer.) Och jag har kontrat med massor av artiklar och undersökningar som bevisar att 30 minus är 30 minus oavsett vart man är och att sörlänningar helt enkelt inte kan klä sig.
  MEN….
  Jag håller med om att den är en annorlunda kyla hemma i strängnäs mot här! Det är en mer bitande kyla. Samma kyla som när dom kör snökanonerna här i byn! För så fort dom kör snökanonerna här så känns det helt annorlunda i luften! Det är till och med så att jag får ont i knäna av den luften. Samma problem jag har hemma i Strängnäs. Såååå, jag har en teori om att det beror på luftfuktigheten. Det känns kallare när det är fuktigare ute. Och när det är väldigt hög luftfuktighet börjar ofta mina leder att strejka. I strängnäs är det allmänt fuktigare ute, och här blir det mer fukt i luften när dom kör snökanonerna.
  Jämför man 15 minus här i byn när dom kör snökanonerna mot när dom inte kör snökanonerna när man går till jobbet på morgonen så känns det som att det skiljer typ 10 grader fast det egentligen inte alls gör det.

  • Jennie Inläggsförfattare

   Hähä!

   Jo men det kan jag absolut hålla med om, för när jag va nere i Mariefred för några år sedan så var det 15-20 grader minus där och det var verkligen bitande så jag blev överraskad när jag klev utanför dörren, inte alls som här. Dock så finns det inte så mycket fukt i luften när det är så många kallgrader, från snökanonerna kan det säkert stämma att det blir fuktigt, så det tvivlar jag inte på. Men det var just det de nämnde i artikeln:

   ””Djupt rotad myt”
   Men nu får alla norrlänningar som dömt ut sina södra landsmän som klena vatten på sin kvarn. Låga temperaturer kan nämligen inte hålla mycket fuktighet. Vid minusgrader är fuktigheten i luften minimal. – Att 5 minus känns kallare i söder än i norr på grund av luftfuktighet är en så djupt rotad myt att till och med en del meteorologer har gått på den. Den lilla mängd vattenånga som finns i luften vid låga temperaturer påverkar inte luftens värmeledningsförmåga, säger meteorologen Pär Holmgren.Den troliga förklaringen till ”väderfenomenet” är i stället att norrlänningarna är mer vana vid kyla än invånarna i söder.– Det är dels en psykologisk faktor, man kan vänja sig mentalt om man är ute mycket i kylan. Sen klär sig norrlänningarna varmare eftersom de av erfarenhet vet att kylan är obehaglig, säger Holmgren.

   Vinden spelar in

   En annan faktor som spelar in är vinden. När det är extremt kallt står luften nästan helt still. Men vid några få minusgrader kan det blåsa lättare vindar.– Det behövs bara en svag vind för att en låg temperatur ska upplevas som mycket obehaglig, säger Pär Holmgren. Han får medhåll av sin meteorologkollega Madeleine Westin Bergh.– Vi kusterna kommer det ofta in vindar från haven. En svag vind får en direkt kyleffekt, säger hon. Rådet till frusna människor i Götaland och Svealand är alltså att klä sig varmare. Och att sluta klaga på luftfuktigheten. Den kommer först till sommaren.”

   Sen vad dina leder säger är ju en annan sak. Så ja, jag vet inte.

   • Sanna

    Det var faktiskt exakt den där artikeln som jag citerade till min moster i fjol när hon drog den där harrangen om att det är så mycket kallare neröver. xD
    Men jag tror ändå det beror på luftfuktigheten, även om det som sagt bara en teori. Jag har svårt att hitta nått annat det skulle bero på. För jag känner av när dom har igång snökanonerna även fast jag är inomhus. ( =det kan alltså inte bero på vinden). Och jag har samma mängd kläder på mig när jag är i Strängnäs som här, men tycker ändå det är två helt olika sorters kallt.

    • Jennie Inläggsförfattare

     Ja jag tror dig. Jobbigt att det ska bli så med lederna, undrar vad det beror på att de påverkas så av luftfuktighet då?