Dopklännings-skrock & Hemmatips 12


Nu så är det bestämt datum och tid och plats för dopet äntligen och de som går att klämma in är inbjudna och har tackat ja och det kommer bli fullt i de små stugorna minst sagt, men trivsamt. ? Så igår var Linnéa och jag dit för att kolla hur mormor och morfar planerat arrangemanget, såklart ska vi vara i Ruvallen. ? Vad jag inte alls tänkt på är att vi måste stå för dopfunt, torkahåretservett (ja ni vet), passande duk till bordet där dopfunt och dopljus osv ska stå iom att det inte är i kyrkan, men det verkar vara löst nu tror jag. Dopklänningen blir nog min morfars som ska användas, från 1922-23, om den går runt dubbelhakan. ?
.
Mamma berättade att enligt gammal tro ska de visst sova i dopklänningen efter dopet, det betyder: lycka och ett snällt barn, har jag googlat mig fram till. Så då gör vi väl så också, bare fôr att mö kan. Så jag kikade vidare på gammal skrock om dop och fann även att anledningen till att dopklänningarna är så långa är för att det ska symbolisera att barnet ska ”växa i den”, alltså att allt ska gå väl. Man kan också lägga en peng i dopklänningen, för då blir barnet aldrig utan pengar. En bit bröd i handen ser till att barnet aldrig blir utan mat. Dopvattnet måste även det behandlas rätt tydligen; kastas det rakt upp i luften blir barnet långt och ståtligt. Kastas det långt kommer barnet att resa mycket. Kastas det i högt gräs får barnet långt hår och över en krusbärsbuske så blir det lockigt. Dricker mamman av dopvattnet kommer hon ofelbart få fler barn. Dopvattnet är dessutom bra mot, håll i er nu, både reumatism, dålig hy, sängvätning och… slöa knivar(!). Källa: barndop.nu

21315987896_f8d4fd7c88_o 21154145330_576eb1cf4c_o

Det här är två oumbärliga saker vi har hemma. Fick med ett prov på en sån här ”tvättlapp” i en babybox jag fick under graviditeten och det tog ganska länge tills jag vågade lita på den lille tygbiten och faktiskt blanda vit och färgad tvätt. Körde en chansning och tvättade upp Linnéas kläder innan hon kom, som de flesta var alldeles nya och oanvända med en massa färger i och jag var livrädd, haha. Den lilla vita tygtrasan blev mörkgrå efteråt! (Eller de två trasorna som man ska använda om det är alldeles nya färgstarka/mörka kläder som ska tvättas tillsammans med andra). Och tvätten blev ren och fin och allt med samma färger som när jag stoppade in dem i maskinen. Nu kan vi inte vara utan dem. Så jävla skönt att slippa sortera tvätt och framförallt att allt som oftast få till en full maskin när lille gris har dregglat, spytt och skitit/kissat ner sina små kläder och det måste tvättas, istället för att tvingas tvätta enstaka plagg åt gången. Ekonomiskt och tidsbesparande.
.
Och på skötbordet använde vi till en början engångs-underlägg från Ica och det blir rätt jäkla dyrt i längden att hålla på köpa dem och bäbisson blir dessutom blöt av kiss över hela ryggen om hon kissar innan vi hunnit fått på en ny blöja då uppsugningsförmågan på dem är totalt null. Kom att tänka på att på BB så hade de såna där sängskydd, som används tex på äldreboenden där blöjorna allt som oftast blir överfulla och läcker under natten. Så vi tog och beställde såna från Tenabutiken, i storleken 60x60cm som vi sedan klipper i 4 delar och lägger under rumpen på skötbordet, med en tvättlapp ovanpå som tar upp allt utom eventuell kissattack så det räcker att bara byta ut den de flesta gångerna, så underläggen räcker huuur länge som helst och de suger verkligen upp allt så det blir bara kiss precis där hon kissat. Så jävla bra!

21335468692_f1b45332fa_o 20725103033_1b4eee4c93_o 20725103883_b20f33e602_o

Linnéa testade gungan, som vi fick med när vi köpte vagnen av Jessica, för första gången i lördags. Det var fascinerande som bara den att kunna stå på sina egna ben utan mamma och pappa. ? Men än är hon lite svag i ryggen så det är inte bra att hänga i den för länge åt gången, men nacken är däremot som på en tjur. Och så testar vi mössan och sötaste vantarna med trampdynor på som hon fick av Cecilia. ❤️ Lite stort än, men blir perfekt till vintern.

21317487096_5d1efd7f4f_o 20732123633_618c9f445b_o

Pappa på promenad med en liten minibjörn i en BabyBjörn. ?

21166327969_04aaef46b0_o 21353227205_b0ac1b203b_o

Samtalar med Lille Sej på köksbordet.?

21154388738_d2407e36a4_o


Leave a comment

E-postadressen publiceras inte.

12 thoughts on “Dopklännings-skrock & Hemmatips

 • Cecilia

  Smart med de där underläggen Såna ska jag absolut inhandla
  Smidigt med de där tvättlspparna aldrig tänkt att det finns såna ens en gång. Vi är iof så många så det blir alltid fulla maskiner här

  Men phhhh så söt! Mössan och vantarna ser ju ut att passa snart ;P med en liten hjälmmössa under blir det nog bra

  • Jennie Inläggsförfattare

   Ja de funkar hur bra som helst de där tena-underläggen. vanliga engångsunderlägg var ju inte bra på en fläck.

   Haha ja det är klart, ni är ett par fler än vi (snart) så det kan jag tänka mig. ?

   Jamen gud, den är så jäkla söt! ? smart med hjämmössa under, det har jag inte tänkt på men ska absolut testas, får vika upp kanten nu annars far den ner i ögonen. ☺️

 • Bella

  Åh ska ni också ha dop snart?
  Tyckte att det inte var så stor grej till en början men nu med bara 2 veckor kvar inser jag hur mycket jag har att göra..! ? några få gäster blev visst TOKmånga! ”Bara dom. Men hon måste ju också få komma. Borde vi bjuda han?” osv osv…
  Man borde kunna ta anställning som festarrangör efter det här! ?

  • Jennie Inläggsförfattare

   Ja vi ska också ha om två veckor, den 26:e! ?
   Hahaha, ja det börjar kännas lite stressigt nu, men mamma och pappa har tack och lov redan planerat möblering och vad som ska ätas och drickas så det känns väldigt skönt. ? Ja det känns så besvärligt när man vill bjuda ”alla” men istället måste välja ut vissa så vi blir 19-20 stycken och det blir väääldigt trångt i en fäbovall ? känns taskigt också på ett sätt, men vad ska man göra. Vart ska ni döpa nånstans?

   • Bella

    Vad mysigt att vara på en fäbodvall! ?
    Jag hade också velat vara på något speciellt ställe, men det blev väldigt enkelt att bara ha det i kyrkan så det fick bli så tillslut.. haha vi har också dop den 26:e! ?

 • Trollkatt

  Mysigt att ha dopet på en fin plats. Planerar du att dricka dopvattnet nu då?? Helt galet vad fort det går ändå, hon kom nyss och kan redan sitta i den där gungan själv! Och hon ser ut att bli väldigt mörkhårig väl? Fina bilder!

  • Jennie Inläggsförfattare

   Åh tack!
   Ja, jag vill verkligen inte ha det i en kyrka, det skulle bara kännas stelt och konstigt. Så det är perfekt att vi har de här ställena ? Haha… mja, vette fan om jag ska det du. ? Ja det går superfort nu och samtidigt är hon ju såååå liten tycker jag.

 • Sanna

  Jag vill också ha sånadära tvättlappar som suger åt sig färgen! Vart köper man dom? Har kollat ICA och konsum men dom verkar inte ha. Johan tvättade ett par nya blå kallingar sist… Och ALLA underkläder är nu blå. T_T Sexigt…. 50 shades of blue.

  Jag hörde att dylika underlägg finns i Norge och kostar typ ingenting där. Sofie var på jakt efter dom sist. Dock hittade hon aldrig några. My guess är att dom säljs på apoteket och inte i matvarubutiker. Kan ju vara värt att kolla upp nästa gång ni åker. Dom är suveräna att ha i spjälsängen sen också ifall blöjan råkar läcka. Eller när hon lär sig dra av blöjan själv. ;D

  Jag vill också ha en sån mössa med kattöron på! n_n

  • Jennie Inläggsförfattare

   Men ååååh ? dôvle!
   Jaså? Kanske var tillfälligt slut då för Vi köper dom på Ica, men konsum har dem inte. Finns även på Dollar där vi köpte första paketet, men upptäckte sen att Ica är billigare. De är helt fantastiska!

   Jaså! Ska absolut kolla det då ? Du menar sängskydden jag visar här och inte skötbordsunderläggen? Ja vi har ett underlägg i babynestet också, under lakanet. ? kom på det EFTER hon kissat igenom ALLT en natt så hela babynestet fick åka tvättmaskin ?

   • Sanna

    Jasså, ja, eller så kollade jag inte tillräckligt noga. Ska nog använda dom i allt jag tvättar. xD Tycker jag lyckas färga tvätt jämt, hur noga jag än är när jag delar upp färgerna!

    Ja, såna sängskydd dom har på typ äldrevården och så i sängarna. If that makes sense. Men skriv upp vad dom kostar i Sverige och dubbelkolla priset. för Sofie hade nog hört det via Ylva som alltid köpte såna till Peter förr i Norge som jag förstod det. Och det är ganska många år sedan han behövde såna. Typ 20.. Såatte priset kan ju ha justerats en aning ;D
    Haha, ojsan hoppsan. Hur gick det att tvätta det då? Med tanke på priset trodde jag dom var självrengörande dom där babynesten. xD

    • Jennie Inläggsförfattare

     Ja man kan ju tycka det, men icke ? det gick hur bra som helst att både tvätta och tumla. Jag trodde det skulle bli helt oformligt, men som tur var inte.

     Ska försöka komma ihåg att kolla det nästa gång jag är i Röros, tack för tipset. ?