Dubbel födelsedag & skitungar 21


I fredags var Linnéa hos tandläkaren för första gången, flinade upp sig och ”pratade” med alla i väntrummet och charmade loss på tandläkarna, söttrollet. ? Vi fick info om tandvård förstås och vad och hur man bör äta för att spara både tänder och kropp. Akta sig för socker så länge det går och att inte hålla på med småätande med andra ord. Jag fick lära mig nåt jag inte visste där med småätandet, att man ska helst inte äta oftare än var 3:e timme eftersom då ”orkar” inte saliven skydda emaljen från syraangreppen och man riskerar lättare att få hål. Så det var en ny lärdom. Hoppas på att Linnéa kan hållas från att veta vad sötsaker och socker är så länge som möjligt faktiskt.
.
Sen mötte vi upp Malla och shoppade till tårtbak på Ica, så skönt att Linnéa kan sitta i varuvagnen nu så man slipper kånka runt på henne i babyskyddet. ? Och sen gick vi och tog en fika. Jag tog en dadelboll med lakrits på och en avokado/mangoboll med choklad, heja Café Loftet som har flera socker- och glutenfria alternativ! – Malla tyckte fikakompisen var allvarsam. ? men det kanske blir så när man får knapra torra majskrokar medan resten av sällskapet förlustar sig på godsaker. – Och världens gladaste lilla trollunge som testar pottan. ❤️ Igår blev hon 8 månader! Och i fredags tog hon sina första stapplande steg, samtidigt som hon höll pappa i händerna förstås, men hon gick!

img_6918.jpeg img_6908.jpeg img_6906.jpeg img_6905.jpeg

Firade födelsedagen en andra gång igår och bjöd på tårta. Det blev inga utsvävningar vad gäller tårtdesign den här gången. Jag iddes verkligen inte och hade inte ens minsta lilla ide på vad jag  skulle göra heller. Så det blev en lchf-tårta och en vanlig tårta. Visst är jag duktig!? så länge jag inte  hälsar på hos mamma och pappa så klarar jag mig helt otroligt bra från att äta kakor o.dyl. För där MÅSTE man smaka, inte för att man blir tvingad utan för att det helt enkelt inte går att låta bli allt gott som bjuds.
.
Den sockerfria tårtbottnen har jag  recept på HÄR (dock gjorde jag enligt fel recept upptäckte jag på kvällen och därför blev inte tårtan lika fluffig och saftig som förra gången jag gjorde den, vilket jag var väldigt brydd över ett tag innan jag insåg varför. men den blev god den också som tur var.) och fyllningen är hemgjord vaniljkräm (vet ni att köpt pulvervaniljkräm innehåller 98 gram kolhydrater per 100 gram! Det är så gott som bara socker.) och blåbärssylt som jag kokade av alldeles egenhändigt plockade blåbär, sötströ och gelatin. Blev faktiskt riktigt god sylt trots att den är sockerfri. ? Toppade den med blåbär. Den vanliga tårtan är fylld med vanlig vaniljkräm och hemgjord hallonsylt med socker, också av egna plockade bär, som jag snabbt kokade ihop och toppad med chokladknappar och silverkulor. Tänk så fantastiskt det är att kunna ha sånt i frysen, bär, svamp osv som man plockat själv.

img_6925.jpeg img_6927.jpeg
Jag fick mer fina blommor, en ansiktsmask och presentkort på Ica, perfectissimo! Jag fick presenter av Emil också tidigare i veckan, lite i efterskott. En mugg som ändrar färg när den blir varm och då står det ”I❤️U”, lite opraktisk att dricka ur dock. Och en kombinerad köksvåg/tillbringare, perfekt! Jag testade masken inatt, då man kan sova med den för extra effekt och drog även på den en stund imorse, jäääätteskön är den och piggar upp, luktar dock liiite starkt, men gott. Känns att den verkligen återfuktar och Emil konstaterade att jag såg inte alls lika tärd ut i morse som jag brukar, haha!

img_6935.jpeg img_6936.jpeg img_6924.jpeg

img_6894.jpeg img_6895.jpeg img_6893.jpeg

Stina är galen och Lille Sej konkurrerar med blommorna.

img_6896.jpeg img_6919.jpeg


Leave a comment

E-postadressen publiceras inte.

21 thoughts on “Dubbel födelsedag & skitungar

 • Cecilia

  Vaddå, dina tårtor är ju hur fina som helst ju! Du är så himla duktig
  Gillar du de där dadelgrejorna? Jag har testat sånt där rawfood godis (för det är i de sammanhangen jag testat) och tycker de smakar hemskt! Alla varianter. Sp jg förstår ju om man drar ner pp ”godiset” om man byter mot såna för då kan jag hellre hålla mig xD

  Men vilken tjej! Redan på pottan Gud så fort hon lär sig saker. En riktigt klipsk och framåt tjej.

  • Jennie Inläggsförfattare

   Ja det är så roligt att få vara med om hennes utveckling Men det kommer inget i pottan än, hon är mest brydd över varför hon ska sitta där rätt upp och ner, haha! Har du nåt tips kanske?

   Aaaw, tack! Men jag tycker det är allra roligast att göra nån kul figur eller så att sätta på tårtan.
   Hahaha nääää dadelgrejen var väl inte alls sådär jättegod och det blev konstigt med salmiak på den. Och eftersmaken kändes som att jag druckit konjak eller nåt liknande.

   • Cecilia

    Haha jag trodde du tyckte om den xD Nä det där salmiakpulvret smakar ju peck. Jag tycker om lakrits men de där är ingen höjdare. Haha

    Nä inga tips på porträttet. Låt henne sitta där flera gånger om dagen. En vacker dag kommer det nåt i den och då jäklar öser du på med berömmet

    Jo det är kul med figurer med såklart men att spritsa snyggt och dekorera är oxå en konst

    • Jennie Inläggsförfattare

     Haha näää, den andra var dock helt okej. Var mest nöjd över att de faktiskt har flera bättre alternativ till fika.

     • Cecilia

      Ja det var verkligen en riktigt bra grej faktiskt. De lät godare den där med mango/avokado. Var det torkas frukt i eller färsk som de joxat en boll av? Mango är gott! Å avokado med

      • Jennie Inläggsförfattare

       Ja det vet jag inte ? Men jag gissar på färsk för den var smaskig och inte torr eller så, men vad vet jag haha.

     • Jennie Inläggsförfattare

      Jaha! Jag har aldrig gjort något med dadlar för jag gillar dem inte så värst som man äter dem i vanliga fall. Men jag har sett en massa recept mwd dadlar i så jag är helt klart nyfiken på att testa.

 • Trollkatt

  Åh, dadelboll med lakrits-nomnomnom!! Var den andra god?? Sett ett recept på glass gjord av hallon och avokado, har du prövat göra glass på avokado??

  Kära nån vad hon växer, otroligt att det alldeles snart gått ett år! Är det Emils hårfärg hon har eller är din riktiga färg nära hennes också?

  • Jennie Inläggsförfattare

   Ja den andra var mycket godare, det var så konstig blandning tyckte jag och eftersmaken av gammal konjak var ingen höjdare, haha. Kanske de marinerar dadlar i sprit ibland?

   Nej avokado har jag aldrig gjort glass på, men det lät spännande! Bara glass av färskost och grädde, Philadelphia och sådan, och det blir jättegott! Måste nästan leta upp ett avokadoglassrecept och testa.

   Det är nog mest likt Emils hårfärg tror jag, jag har för mig att min färg är aaaniingen mörkare, men inte jättemycket.

   • Trollkatt

    Fick veta att de med lakrits jag ätit var det fikon i, medan de jag gjort själv med ingefära var det dadlar i. Och du kan ha rätt, de kanske marinerar så jag har inte en aning haha.

    De kallade detta fyra portioner, jag anser två: 2avokado, ett paket hallon är väl typ 250g i dem??….½ lime-pressade saften, och om jag inte minns fel en tesked vaniljpulver. Jag tänkte att jag ville smaka den glassen men ta kakao istället för hallon….men sedan kom jag på (man är ju smart också) att hallonen var ju vad som skapade volymen/mängden glass. Men jag har alltid varit mer för söta glassar än syrliga, och gärna choklad.

    • Jennie Inläggsförfattare

     Ah okej! Ja ofta tycker jag de har väldigt små portioner när det gäller godsaker framförallt. ? Så man har frysta hallon då, fryst avokado också? Eller fryser man den i efterhand? Ja jag äter gärna chokladglass eller gräddglass.

 • Bella

  Å men grattis i efterskott!
  Vad duktig ni/Linnéa är som börjat med potträning! Vi har inte ens införskaffat oss någon potta än.. Så svårt att veta när man ska börja introducera den, eller ärligt talat – jag är för bekväm! Blöja är ju enkelt.. Men samtidigt är det säkert skönt ju snabbare de blir blöjfria med.

  Känner igen det där med att inte kunna låta bli godsaker hos vissa.. När jag är hos mormor går det bara inte.. Bulle ca 2645 ggr om dagen.. Var där en vecka och gick upp 2 kilo haha.. Tur kanske att det är långt mellan gångerna!

  • Jennie Inläggsförfattare

   Åh tack! ?
   Ja vi har väl ingen brådska med pottan egentligen, men mamma hade köpt en åt oss och pratar om grannens barnbarn som blev blöjfri vid några månaders ålder bara. Så vi kör mest på kul för att se hur det funkar för Linnéa. Vore ju ett plus för ekonomin att slippa handla lika många blöjor också.

   Hahaha ja när man stiger innanför dörren hos vissa så lämnas karaktären ute på bron. ?