Gräddtårta m. Vaniljkräm & Sylt


Tårtbotten,

Detta ger 2 stycken bottnar som delas på mitten, vilket då ger 4 lager. Man kan annars halvera recepten och bara göra en sats och lägga ena fyllningen på topplagret och spritsa grädde över, då detta ändå blir så mättande.

.

  • 5 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 150 gram sötning (jag använder Ica sötströ)
  • 250 gr smält smör
  • 200 gr färskost tex philadelphiaost
  • 2 dl mjölk
  • 4 tsk bakpulver
  • 8 ägg
  • 2 tsk vaniljessens/vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 g. Smöra två springformar.
Vispa sötning och ägg poröst, smält smöret.
Vispa ner smör, mjölk och färskost.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Fördela smeten i de två springformarna och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Känn med en sticka så de är klara. Låt svalna innan du delar dem.

.

Vaniljkräm till två lager:

 

  • 4 äggulor
  • 4 dl gräddmjölk
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 3/4 dl sötning
  • 4 gelatinblad

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Häll upp gräddmjölken i en kastrull och vispa ner vaniljpulver.
Vispa ner övriga ingredienser och låt sjuda upp, men absolut inte koka.
Dra bort kastrullen och vispa ner gelatinbladen.
Ställ kallt någon timme tills det stelnat lite.

 

.

Sylt till två lager:

  • ca 6 dl bär (hallon, blåbär, jordgubbar)
  • 6 msk sötning (Icas Sötströ tex)
  • 4 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
Koka upp bären på medelvärme.
Rör ner sötningen och ta bort från plattan.
Rör ner gelatinbladen och ställ kallt tills den tjocknat.
.
Här gjorde jag bara en halv sats som då blev två bottnar. Med vaniljkräm i mittenlagret och blåbärsylt längst upp, toppade med grädde direkt ovanpå sylten och färska blåbär.

img_6927.jpeg

Recept från: 56kilo.se

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte.