Om Mig 1


OM bloggFödd 1979 och uppvuxen i Ljusnedal i Västra Härjedalen, en liten men gammal bruksort med en intressant historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Flyttade till Östersund 1995 för att börja gymnasiet, inriktningen blev Konst & Form på den Estetiska linjen på dåvarande Palmcrantzskolan på Körfältet. I Östersund blev jag kvar i 17 år tills jag i slutet på april 2012 lät hemlängtan bestämma och jag flyttade till Funäsdalen. Och nu bor jag åter i Ljusnedal i en tvårummare, granne med föräldrahemmet, med min sambo Emil och hårbollarna Farbror Tilt, Luna ”Lille Sej” Dammtussarsson och Stina Trollbollsson och vårat barn Elsa Nancy Linnéa (aka DeeeT under graviditeten) som kom till världen den 30:e maj 2015.

Det stora intresset är fotografi och att redigera och leka runt med dessa i Lightroom och Photoshop. Att vandra i fjällen och skogarna och fiska och plocka bär och svamp, framförallt till mitt paradis fiskestugan ”Anåro”, farmor & farfars fäbodvall ”Lillvallen” vid Anåfjällets fot och mormor & morfars fäbodvall ”Östra Ruvallen” som ligger efter vägen mot Mittådalen och Flatruet. Gå på små utflykter med kameran till gamla bortglömda, gömda platser och sevärdheter och guldturer häromkring.

2009 fick jag mina första hörapparater trots att jag haft nedsatt hörsel så gott som sedan födseln, men på den tiden gjordes ingenting åt hörselskador på barn. Ett litet besök på hälsocentralen med hörseltest, då jag tröttnat på att höra dåligt en gång för alla, gav mig en omedelbar remiss till Hörcentralen och kort därefter fick jag hörapparater i båda öronen. Jag hör dova/mörka toner väldigt dåligt, de ljusa tonerna hör jag däremot bättre än genomsnittet vilket gör mig väldigt ljudkänslig för höga, gälla och plötsliga ljud mitt i allt. Att urskilja tal/sång på tv eller radio är snäppet omöjligt för mig, samma i sorliga lokaler och när det är många ljud samtidigt. Den gröna linjen på diagrammen nedan (klicka på bilderna för att se) visar ”normal” hörsel, diagrammet visar tydligt hur dåligt jag hör de mörka tonerna (nedanför strecket) samt hur bra jag hör vissa ljusa toner (ovanför strecket), dock hade det försämrats en aning på höger öra sist jag var in för koll (högra diagrammet), annars följs båda öronen åt snarlikt.

_MG_9180 hörseldiagram 20131212

2014 blev jag diagnostiserad med den neuropsykiatriska sjukdomen ADD (samma som ADHD med dess koncentrationssvårigheter men utan den utåtagerande delen, min överaktivitet sitter inombords och gör min energinivå väldigt låg så jag är ofta trött och utmattad) efter att hela livet ha kämpat med mig själv på ibland självdestruktiva sätt och efterföljande depressioner och sedan stått i kö i över två års tid på neuropsykiatrin i Östersund för att få komma in för tester. Strax efter diagnosen blev ställd och jag skulle få börja min behandling så upptäckte jag att jag var med barn, så medicineringen får allt vänta ännu ett tag till.

 Jag har sysselsatt mina år med att montera kapsågar på Husqvarnafabriken i Tandsbyn, varit lokalvårdare för Östersunds Kommun, skött om åldringar på Fjällsol i Funäsdalen, kört ut paket för Poståkeriet (nuvarande PostNord), gått svetskurs på Storsjöakademin i Östersund (Gas, Tig, MIG/MAG, Pinne), varit växeltelefonist och trafikledare (2 år) och taxichaufför (7 år) på Taxi Östersund och nu är jag inne på mitt 10:e år som taxichaufför, på Thunells Taxi & Busstrafik i Funäsdalen där jag började november 2012.

Dop jennie


Leave a comment

E-postadressen publiceras inte.

One thought on “Om Mig

  • Micke O

    Jag hör sällan vad folk säg te mig med.. Men i mitt fall vet jag inte om det är hörseln som e den felande länken. Hjärnan min e inte i topp skick heller.. Men skit samma. Typ idag så skulle jag fota en speciell lampa. Och det gick inte.. Fick vända upp o ner på allt. Placera om allt. Men tillslut så fick jag till ljussättningen. Å vad glad jag blev. Jag kunde fota ljus med telefon. Hör å häpna, Jag skulle gärna visa den.. Men ialf. så uppe i allt tumultet så spotta jag o svor. Vart fan e Jennie mm. när man behöver hon. Hade hon med familjen varit här. Då ha det fixa sig själft. Tro Hon/dom ha nån speciell begåvning. För Hon lyckas ju med det mesta. Och hon har ju överlevt alla dåliga odds. Skämt o sido. Vi alla vet att vi alla behövs för att samhället ska funka. Vad vore jag utan er, e tvärs om. Nu önskar jag er alla en skön o varm sommar. Men kom ihåg att sommarn kan va lömsk. Men de e ju förvisso alla andra årstider också. Det hela handla on att va berädd. Ni som bo på fjälls toppen kanske få den bästa sommarn. Vem vet? Äh åter te Lampan min. Den blev ialf. Perfa. Men jag själv lyser inte ens härda av den. Men den ge mig så mycke ljus jag kan ta emot. Tänk om vi alla skulle lysa upp med full kräm. Då skulle vi vända röva till varandra. Näe. Det lät dummt. Låt vårt lilla ljus skina upp en positiv anda för varandra. Min Bästa låt för er är typ: Mitt Bästa För Dig – Grymlings.